Hem
> Teman > Högtider > Russ Norge 2022

Russ Norge 2022

Visste du att det norska russefirandet har sina rötter från 1700-talet där ordet "Russ" är en förkortning på det latinska namnet "Comua Depositurus" som betyder "att ta av sig hornen"? På den tiden fanns det inga universitetet i Norge, så norrmännen fick istället studera i Danmark. För att eleverna skulle få tillgång till universitetsstudierna så var studenterna tvungen att klara "Examen Atrium". När examinationen var överstökad fick de ett horn fästat i pannan och blev hånade av äldre studenter. Om studenterna hade klarat av examen så togs hornen bort som ett tecken på visdom och att "vilddjuret" i dem var borta. Det var från och med det ögonblicket som studenten kunde med all rätt kalla sig student. Det är på den vägen "Russen" har vandrat vidare upp till 2022 och är nu mer storslaget än någonsin.

En vanlig "Russ" idag börjar med att ett gäng vänner (oftast från samma klass) samlar ihop pengar under hela skolgången för att kunna köpa sig sin egen "russebuss". Russebussen är kanske det mest heliga under hela firandet för det är med den hela gänget transporterar sig mellan fester, event och diverse andra firanden. Man känner oftast igen en "russebuss" på sitt utseende. Dels för att gänget har betalat en väletablerad graffitiartist eller konstnär som målat gruppens "signatur" över hela bussen. Namnet kan exempelvis lyda: "Bergen 2022" eller "Guttecrew 2022" följt av häftiga färgkombinationer och motiv av relevanta ting. Summorna för dessa bussar är ofta ENORMA och det har krävts många timmars arbete och sparande för utgångseleverna. Bussarna köps ofta orenoverade och görs om till en festbuss innehållandes allt från häftiga loungesoffor och stolar till neonlampor och rökmaskiner.

När russegänget har skaffat åt sig bussen så är det nästa steg – musiken! Musiken är bland det viktigaste under hela russetiden. Varje gäng (inget måste) anlitar en känd/okänd artist som gör en signaturlåt till gruppen. Låten är oftast elektronisk inriktad och ju tyngre, desto bättre. Beroende på hur den ekonomiska situationen ser ut så anlitar man olika stora artister. Vissa artister kan ta upp emot 200.000 kr för en låt och då bestämmer russegruppen vad låten skall heta, inom vilken genre låten skall vara och, hur omslaget skall se ut etc. Artisten själv (som oftast redan är känd) tar betalt för låten men tjänar också pengar på royalties. Är det en känd artist, ja då blir låten känd och även ert russegäng! Varje år utses också "årets russelåt" som man gärna vill vinna! Det är en otroligt mäktig känsla med både eget gruppnamn, egen låt av en stor artist och en gigantisk buss - allt i er anda!

Ett russegäng kan bestå av allt mellan 5-50 personer och firas mellan april till mitten av maj. Denna tid är som sagt helig för en russefirare och kan kosta ett par årslöner om man skall slå på stort. Russen firas i hela Norge och beroende på vilket utbildning man har gått så får man overaller efter det. Det kan exempelvis vara en röd eller blå overall med bland annat sitt namn och datum på.

Är du ute efter att hitta de perfekta prylarna till russen? Då har du hittat helt rätt min vän!

Hos oss hittar du inte bara champagneglas, serpentiner, blåsormar och tutor som är det vanliga – du hittar också alla dekorationer, lampor, rökmaskiner, högtalare och snacks hos oss! Man skulle nästan kunna säga att Partykungen är en russeexpert! Är du kanske en förälder som vill att ditt barn skall få en oförglömlig russ? Varför inte förbereda den kommande studenten med alla glas personen behöver och alla dekorationer som gänget kan tänkas behöva? Vi lovar dig att de kommer tacka och ta emot, för det kan ju bli liiiite dyrt efter ett tag, eller hur?

Ni kanske skippar graffitiartisten till er buss? Inga problem, vi har all sprayfärg ni kan tänkas behöva i såväl silver som guldig färg. Har ni tänkt att klä ut er kanske? Men du, då har du kommer EXTRA rätt, för utklädnad är nämligen vår specialitet. Oavsett vad du och ditt gäng behöver så hittar ni det hos oss – billigt, smidigt och snabbt!

Gillar ni neon, uv och ting som lyser i mörker? För att få till interiören perfekt till Russen 2022 så kommer ni garanterat behöva ett gäng självlysande grejer. Här hittar ni inte bara lysrör, lysande kläder, örhängen och armband, ni hittar även självlysande ballonger, kroppsfärger, slipsar, UV-paneler, bubbelmaskiner och graviditetstest om så skulle behövas! *blink blink*

Kort och gott – är ni ute efter interiör till bussen och festen som barstolar, dukningstillbehör, flaggor, lysen och högtalare? Vi har det! Är ni ute efter självlysande prylar som neonsmink, kroppsfärg, neonpulver, blinkande skumstavar och glowsticks? Vi har det! Är ni ute efter säkerhetsprylar så som kondomer, graviditetstest, glidmedel och allt som kan tänkas behöva när man skall "fira" lite extra med någon man tycker om? Vi har det!

Japp.. vi har verkligen allt till Russen 2022!

Välkommen!
Läs mer