Meny

Hem
> Festartiklar > Fyrverkeri > Bengaler & Rökbomber

Bengaler & Rökbomber

Tänt var det här! Bengaler och rökbomber finns i mängder av sprudlande färger och bjuder på spektakulära effekter som genast sätter fyr på feststämningen. Hos Partykungen hittar du ett brett utbud av smällare, facklor och fyrverkerier för alla typer av festligheter. Här har vi samlat allt från rökbomber och bengaliska flammor till beskedliga små rökpellets i snygga nyanser som rött, vitt, grönt, blått och lila. Perfekta när du vill sätta lite extra puff på kalasdekoren! Pyrande rekvisita fungerar även utmärkt för att framkalla en magisk känsla vid särskilda event, scenframställningar, filminspelningar eller fotograferingar. Skapa en kuslig atmosfär inför halloweenpartyt eller lys upp entrén till maskeradbalen, bröllopsmottagningen, jul- eller nyårsfesten med bengaliska eldar i passande kulörer!

Färgglada rökpelare är en vanlig syn såväl vid idrottsevenemang, festivaler och karnevaler som vid demonstrationer och manifestationer av olika slag, men förknippas kanske mest med fotboll och sporthändelser. Hängivna supportar brukar ofta tända bengaliska eldar på läktarna och vid större matcher ligger den mångfärgade röken ofta tjock över arenorna. Ett fenomen som inte alltid uppskattas av arrangörerna då den kraftiga rökutvecklingen kan försena matcherna. Brandrisken och miljöaspekterna är ytterligare faktorer. Inom Allsvenskan råder numera totalförbud mot bengaler, rökbomber och knallskott. I andra sammanhang kan det krävas speciella tillstånd för att använda pyroteknik. Därför är det alltid klokt att kolla upp vilka regler som gäller på den aktuella arenan innan man fyrar av en bengal uppe på läktaren.

En bengal är i grund och botten en fyrverkeripjäs som kan hållas i handen eller ställas på marken. Pjäsen består av ett fem till tjugo centimeter långt papprör som är fyllt med en mix av brännbara ämnen och diverse metallsalter. Det är metallen som ger den bengaliska elden dess unika färg. Det finns även bengaler som innehåller flera lager av olika metaller, vilket gör att flamman skiftar nyans och ger en spännande förvandlingseffekt. Lågan kan bli allt från tio till trettio centimeter hög och brinna i en till fyra minuter. Eftersom bengaler syns väl på långt håll kan de med fördel även användas som nödbloss om man exempelvis hamnar i trubbel ute på sjön.

Den första ”riktiga” rökbomben uppfanns av Robert Yale i mitten av 1800-talet, men inspirationen fick han från en kinesisk fyrverkeripjäs från 1600-talet. Traditionellt kastades rökgranaterna antingen in i fiendens läger för att förvirra motståndaren eller nyttjades för att bilda en skyddande rökridå framför den egna truppen. Numera används rökbomber främst på skoj, exempelvis inom paintball- och airsoftspel, men även i militära övningar och brandskyddstester. Mindre rökbomber och rökpellets är också poppis som props vid pranks av olika slag. Tänk dock på att luras med lite omtanke och endast utomhus eller i väl ventilerade utrymmen. Röken får inte inhaleras då den kan orsaka irritation i luftvägarna och skada lungorna. Det gäller även bengaler, så läs alltid instruktionerna noga före användning! Givetvis måste man även följa ordningslagen och precis som med övriga fyrverkerier och pyrotekniska prylar som involverar eld bör varken bengaler eller rökbomber hanteras av barn.

Oavsett om du vill kollra bort polarna i ett rökmoln på paintball-banan eller fixa färgsprakande specialeffekter till festen så har Partykungen precis vad du letar efter. Botanisera bland färgade rökpellets, bomber och bengaler, komplettera dina rökiga fyrverkerier med matchande dekorationer och andra tillbehör och klicka hem hela kitet direkt online – vi erbjuder alltid rykande heta priser och levererar i raketfart!
Läs mer
1 träffar