Till toppen
Grattis Sverige

Grattis Sverige! 5 tips till ett lyckat nationaldagsfirande

Nationaldagen firas den 6 juni och firas till minne av bland annat Gustav Vasas kröning och regeringsformen 1809. Hur firar man på ett bra sätt då?


Nationaldagsfirande kan se annorlunda ut beroende på var man bor och vad man har för möjligheter. Bor man i eller besöker Stockholm kan man till exempel se ett väldigt klassiskt nationaldagsfirande på Skansen. På många ställen i landet firas också nationaldagen med lokala evenemang som organiseras av respektive kommuner. Nationaldagen har firats i någon mån sedan slutet av 1800-talet, blev officiell nationaldag 1983 och en helgdag så sent som 2005. Det finns ingen jättestark historisk koppling till nationaldagsfirandet så vi tycker att man kan fira det man tycker är härligt med Sverige! Skapa dina egna traditioner med nära och kära och fira Sverige, sommaren och ledigheten. Inkorporera svenska flaggan, sjung nationalsången, ät god mat och koppla av.

Gör nationaldagen lite roligare

Vill du fira hemma är det alltid trevligt att bjuda in vänner och bekanta på en middag med lekar eller annat som hör sommaren till. Det behöver inte vara komplicerat utan det blir jättemysigt med ett knytkalas till exempel. Vi har några tips som gör nationaldagen lite roligare.

En riktig klassisk sommarlek är brännboll, det är enkelt för alla att vara med och det går snabbt att förbereda. Må bästa lag vinna!

Har man inte plats för brännboll och vill testa något nytt kan vi rekommendera Space-kubb, en nyare variant av det klassiska spelet. Här kastar du ufon och eldbollar istället för pinnar och ska få ner så många höghus du kan!

Firas nationaldagen utomhus är det väldigt trevligt om man kan grilla. Ett smidigt är att ta med sig en grillhink. Lika smidig som en engångsgrill, men miljövänligare då den går att använda igen och igen.

Självklart ska man ha en svensk flagga på nationaldagen. Dagen hette tidigare svenska flaggans dag och det passar sig väl att fortfarande låta svenska flaggan ta stor plats i firandet.

Vill man vara extra snygg fungerar det utmärkt att klä sig i Sverigedräkt dagen till ära. Vill du känna dig kunglig passar det utmärkt då den bärs av hovet under nationaldagen.

Relaterade artiklar

Visa fler
castle