Alla hjärtans dag

När inträffar alla hjärtans dag 2021?

Svaret kanske är självklart för de flesta. Alla hjärtans dag firas 14 februari varje år. Men vilka förväntningar har vi? Och har det alltid varit så självklart att vi firar “Valentine’s day” som det heter på engelska?


Faktum är att alla hjärtans dag är relativt nytt för oss nordbor och ingen blir väl särskilt förvånad över att det är USA som har influerat oss att haka på trenden. På slutet av 1950-talet försökte Nordiska Kompaniet (NK) att lansera fenomenet i Sverige, men det var först på 90-talet det började att ta fart på riktigt. En kanske inte helt galen gissning är att Hollywood hade bättre påverkan på oss än vad marknadsavdelningen på NK hade.

Back in the days

Enligt historien ska traditionen ha börjat redan på 400-talet med det romerska helgonet Valentin. På Valentins tid ansågs den 14 februari vara dagen då fåglar bildar par. Sen har nån tjomme (oklart om det var Valentin själv) fått för sig att även vi människor borde “hooka up” samma datum. Och tja, februari är ju en ganska trist månad, så varför inte liva upp den med lite lööv?

Vad förväntas av oss?

Man kan väl säga att det är högst personligt hur man väljer att fira denna tradition. Du kan välja att helt avstå förstås, och du behöver nödvändigtvis inte vara singel för att uppvakta någon. I Sverige är det minst lika vanligt, om inte vanligare, att man uppvaktar sin partner på alla hjärtans dag än att singlar nyttjar dagen i raggningssyfte.

Hur ska man gå tillväga?

Blommor och choklad har varit en klassiker genom åren och visst funkar det fortfarande. Väljer du att gå på det klassiska spåret så se till att köpa din partners favoritblommor och favoritchoklad. Är det någon du inte är tillsammans med (än) kan du välja dina egna favoriter för att sätta lite personlig prägel på det hela. Är du en sån som inte gör någonting halvdant och vill lägga lite extra krut även på “Valentine’s” kan du med fördel fixa en bra middag också. Laga eller köp din älskades favoritmat och dekorera middagsbordet lite romantiskt. Rosenblad, stearinljus, kanske en present

Utnyttja tillfället – Tänk utanför boxen

Den som är lite kreativ ser det här som ett ypperligt tillfälle att ställa till med fest för hela familjen. Ett “love is in the air party” med självlysande hjärtan, konfetti och kärleksbrygd (ja, bål alltså). Möjligheterna är oändliga.

Huvudsaken är att sprida lite kärlek och bekämpa den gråa vardagen, då det fortfarande är lååångt kvar till vår...

Relaterade artiklar

Visa fler
castle