Dags för Oktoberfest

Dags för Oktoberfest

Vad är Oktoberfest egentligen? Firas den verkligen i Oktober? Vi reder ut frågorna kring en av de roligaste folkfesterna på året!


Oktoberfest är en traditionell ölfestival i Tyskland. Den startades redan 1810 och lockar över sju(!) miljoner besökare varje år. Festen pågår i sexton dagar före den första söndagen i oktober. Alltså sker Oktoberfest mestadels under slutet av september, något som kanske inte är självklart om man ser till namnet. Det bryggs också ett speciell öl till själva festligheterna. Ölet får bara bryggas av bryggerier i München och serveras i en typ av enliterskrus som går under namnet Maß. Andra klassiska inslag är såklart kläderna. De traditionsenliga kläderna är lederhosen för männen och drindl för damerna är mycket populära under Oktoberfest.

Hur får de sju miljoner besökarna plats då? Själva Oktoberfest hålls på ett 31 hektar stort område i München som heter Theresienwiese. Det finns drygt 100 000 sittplatser inne på området och 12 000 personer som jobbar med evenemanget. Det är minst sagt stort – det anses vara världens största folkfest! År 2020 är dock hela arrangemanget inställt.

Oktoberfest i Sverige

I Sverige då, har vi inget liknande här? Jo, det finns anordnade Oktoberfester i Sverige, till exempel i Stockholm, Norrköping, Linköping, Kalmar och Helsingborg för att nämna några. Det roligaste tycker dock vi är att anordna en egen Oktoberfest. Varför inte som en avslutningsfest för sommaren? Ladda upp med öl, kyckling, fläskkorv och rostade mandlar – alla klassiska saker att äta under Oktoberfest. Dra på passande kläder, fixa rejäla glas och dekorera i blått och vitt så är festen snart igång! Kanske lika bra att slipa på högstadietyskan också för en extra touch av bayersk tradition.

Skål, eller ein prosit i det här fallet, önskar Partykungen!

Relaterade produkter

Visa fler
castle