Till toppen
När är Halloween 2019?

När är Halloween 2019?

När är halloween 2019? Många skulle säga 31 oktober som varje år. Men är det så självklart? Och när gå bus eller godis då? Vi försöker sprida ljus i ämnet.


I USA firas Halloween alltid 31 oktober. Halloween kommer ur Alla helgons afton som infaller kvällen innan Alla helgons dag som är 1 november i USA.

Tidigare hade vi också i svenska almanackan Alla helgons dag 1 november, men sedan snart sjuttio år tillbaka gäller att Alla helgons dag infaller den lördag som kommer mellan 31 oktober och 6 november. Alla helgons afton som alltid är fredagskvällen innan infaller alltså olika datum från år till år.

Det finns också de som menar att Halloween i Sverige inte borde firas 31 oktober som i USA, utan på Alla helgons afton, vilken nu i år 2019 infaller 1 november.

Att Halloweenfirandet inte har funnits särskilt länge i Sverige är också en förklaring till att det inte råder samstämmighet kring vad som gäller och hur man ska gå tillväga.

I USA är för övrigt firandet inte begränsat till en dag, man firar hela oktober och den 31 utgör finalen.

När ska man gå bus eller godis 2019?

När ska man gå bus eller godis då? En del anser väl att det amerikanska ursprunget talar för 31 oktober, ett konsekvent datum som dessutom är enklare att hålla reda på. Men det innebär istället att veckodagen varierar från år till år, och det kan kännas mindre lyckat när det blir en vardagskväll. Om man istället väljer att gå bus eller godis på Alla helgons afton blir det alltid en fredag, därav minnesramsan “På fredagen bus, på lördagen ljus.” I år gäller i så fall 1 november.

Ännu en sak som bidrar till oenigheten är att en del anser det bättre att hålla avstånd till Alla helgons dag, för att inte stöta sig med någon. (En del känner sig tryggare med den mer eller mindre utbredda överenskommelsen att vid de hem som har en pumpalykta utplacerad är det fritt fram att knacka på. Andra går bara till vänner och bekanta.)

Eftersom det inte finns en entydig regel för när man ska gå bus eller godis i Sverige är vårt tips att utgå ifrån vad som passar din familj. Ska några kompisar gå tillsammans kan föräldrarna prata ihop sig om vilket tillfälle som blir lämpligast.

Viktigast är att ha roligt och lysa upp i mörkret!

Läs mer: Enkla Halloweensminkningar

Relaterade artiklar

Visa fler
castle