Till toppen
Planera en fantastisk baby shower

Planera en fantastisk baby shower

Blöjtårta vad är det? Ska någon bebis duschas? Nej lugn, vi reder ut begrepp och ger dig en hjälpande hand när du ska planera baby shower!


Är din bästa vän gravid? Ska syrran föda snart? Då ligger en baby shower runt hörnet. Det kanske till och med är så att du ska anordna den? Oavsett om du ska ordna eller gästa en baby shower är det några saker att ta med sig. Visste du till exempel att benämningen “shower” kommer från att man ska “shower the mom-to-be with gifts”? Nu behöver du inte ösa presenter över den blivande mamman men en present är lämpligt att ha med sig, gärna något till den kommande bebisen.

Ska du arrangera en baby shower behövs dekorationer, dukning, mat, spel och gäster såklart. Samt en överraskad blivande mamma, det är en klassiker att överraska dagens huvudperson med en baby shower. Det är trevligt att ta med lite fler saker men vi tar det i ordning:

När bör babyshowern anordnas?

En babyshower bör ligga relativt sent i graviditeten. Typ vecka 28-30, tänk bara på att inte lägga den för sent så att inte babyshowern förändras till en förlossning. Tänk lagom i tiden och försök förhör dig lite snyggt om hur mamman mår och när hon är beräknad.

Vad gör man på en baby shower

På en baby shower är det roligt om temat handlar om föräldrarna och deras nya liv med små barn. En rolig lek är till exempel att gästerna får testa hur livet med barn kan vara. Tanken är att man använder en docka istället för en riktig bebis och ska utföra olika uppgifter medan man bär “bebisen”. En uppgift kan vara att hänga tvätt och prata i telefon samtidigt som bebisen ska hållas. En annan kan vara att montera ett dammsugarmunstycke eller annan liknande hushållsapparat samtidigt som “bebisen” blir buren. En annan rolig lek är att ställa upp några barnmatsburkar bredvid varandra och täcka över/ta bort etiketten. Målet med leken är sedan att provsmaka och gissa vilken mat det är.

Vilka ska bjudas?

Traditionellt sett har det varit endast kvinnor som bjuds in till baby shower. Men så mossiga behöver vi inte vara utan bjud in vem du vill och och ha gärna båda föräldrarna med. Annars är familj och nära vänner en bra start för inbjudningar. Som föräldrapar vill ni kanske bjuda in till babyshower själva? Gör det isåfall, det är bara trevligt och blir allt vanligare.

Vad ska man bjuda på?

Saker som redan är i portionsform är lämpligt. Tänk muffins, cake pops, småkakor, mockarutor eller liknande. De är också enkla att dekorera med till exempel små nappar, nappflaskor eller tandpetare med fina skyltar. Lösgodis funkar också bra. Ska det bjudas på mat tänker man portionsfärdigt igen men servera då istället plockmat, snittar eller paj.

Ska man dekorera?

Klart det ska dekoreras! Gärna efter ett tema som föräldrarna gillar. Fyll på med ballonger, girlanger, bordsdekorationer och andra passande dekorationer. Folieballonger som det står boy eller girl på är fint eller ballonger med färgglad konfetti inuti. En piñata i samma tema blir fint men också en rolig aktivitet för föräldrarna. Fyll med fördel piñatan med oömma presenter som kläder eller med pynt som konfetti eller godis.

Något som blir både dekoration och present är en riktig klassiker på baby showers: blöjtårtan. Det är, precis som det låter, en tårta gjord av nyblivna föräldrars bästa vän – blöjor.

Recept på blöjtårta

Ta 5 dl vetemjöl...nej nu blev det fel. Den här tårtan ska ju inte ätas.
50-55 blöjor
Resårband
Sidenband eller annat dekorativt band.
Kartong
Hushållspappersrullar (2st)

Börja med att göra en rund botten av kartongen. Dekorera gärna botten med omslagspapper i samma färgtema som resten av dekorationerna. Därefter tejpas hushållspappersrullarna ihop på varandra och tejpas sedan fast i mitten av kartongbottnen.

Nu är det dags att göra tårtans lager. Rulla blöjorna och knyt ihop varje blöja med ett litet resårband. Rulla och knyt inte för hårt, du vill inte att det ska bli veck i blöjorna utan jämna fina rullar. Typ som små korvbröd. Sedan staplar du blöjorna runt hushållspappersrullen i mitten. Bygg i varv så att det nästan räcker ända ut till bottens kant. När den våningen är klar knyter du ett resårband runt hela våningen.

Samma procedur görs på nästa våning. Tänk på att den ska bli lite mindre än den understa så att tårtan får en fin sluttande form. Högst upp brukar det räcka med ett varv blöjor.

När våningarna är klara knyter du ditt dekorativa band runt varje våning för att dölja resårbanden och göra tårtan fin. Var gärna kreativ här och testa med olika sorters band eller olika former utklippta i något fint papper eller liknande.

Som grädde på moset läggs en liten present högst upp på tårtan. Ett par skor eller ett gosedjur brukar passa bra och täcker pappersrullen i mitten. Voíla, du är klar!

Ger man presenter?

Ja, det är kutym att komma med en babyshower-present till antingen föräldrarna eller till den kommande bebisen. Kläder, skor eller ett fint gosedjur är fina presenter som brukar uppskattas.

Oavsett om du ska planera en baby shower för blivande föräldrar eller om du snart är förälder och vill bjuda in till en själv så önskar vi dig lycka till!

Relaterade produkter

Visa fler
castle