Tips och trix inför årets Oktoberfest

Nog har du väl hört talas om Oktoberfest? Festivalen som äger rum i München i slutet av september och början av oktober varje år. Första oktoberfesten arrangerades redan år 1810 och anses numera vara världens största folkfest. Helt klart en festival värdig att exportera till Skandinavien, men hur går en regelrätt Oktoberfest till? Vad ska man äta, hur ska man se ut och vilken öl är det som gäller? Här nere finner du tips och trix för att maximera firandet.


Får man vara inomhus?

Svaret är nej! En regelrätt Oktoberfest firas ute i det fria, men inte under bar himmel. Om vi ska lita på tyskarna så är det tält som gäller, och inte vilket tält som helst, ett PARTYTÄLT ska det vara. Partytält, långbord, bänkar - svårare än så behöver det inte vara. Helrätt för konceptet och en lösning som rymmer MÅNGA törstiga människor!

ölsedjel

Får jag dricka vilken öl jag vill?

Såklart, men det är inte rätt. Helst ska det förtäras öl från något av de 6 olika Münchenbryggerier som finns: Hacker-Pschorr, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Augustiner, Hofbräu och Löwenbräu. Ölen ska vara kall, ha en rekorderlig skumkrona och drickas ur en rejäl sejdel med stort handtag. Detta är avgörande.


Vad ska vi äta då?

Ja, inte är det hälsokost ni ska äta. Stora smaker som inte skäms för sig, som en fet och saftig Weisswurst tillsammans med ordentliga mängder surkål. Är du duktig i köket slänger du ihop en Schweinshaxe, och givetvis måste det finnas Bratwurst med riktigt grov senap på buffébordet. Allt detta passar oerhört bra tillsammans med öl, och innan maten snacksar ni givetvis på salta kringlor.

dirndl lederhosen

Är det klädkod?

Det är det! Redan 1962 sjöng Billy Mo ”Ich kauf’ mir lieber einen Tirolerhut”. Du måste alltså köpa dig en tyrolerhatt (och locka fram ett skratt). Utöver denna stiliga huvudbonad ska kvinnorna klä sig i dirndl och männen i lederhosen. Inga konstigheter, eller hur?