vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check Enkel och trygg betalning klarna logo
vit check Störst i Norden på partyprylar vit krona
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo

Holi

Den hinduiska stora högtiden Holi firas varje år när vintern är slut, och våren kommer. I slutet av februari eller början av mars färgas hela Indien och Nepal av så många starka färger att man inte kan göra annat än att skratta sig lycklig. "Jag ska måla hela världen lilla mamma" har plötsligt fått en helt ny innebörd!

Anledningen till firandet är glädje, kärlek och rättvis. Allas lika värde och godhetens makt över ondskan. Det goda vinner alltid. Med ett gott hjärta, en god själ och massor av glädje och kärlek kan du inte göra annat än att fira ett lyckligt liv i glada färger, hur grått och trist vädret än är!

Inom den hinduiska religionen fanns en demonernas kung vid namn Hiranyakashipu som var så ond att han brände sin egen dotter Holika på bål. Dagens stora högtid firas till minne av Holika och därför heter högtiden Holi, färgernas fest!

Samla din familj, dina vänner och alla du känner för en rejäl fest hemma i trädgården, ute på gatan eller varför inte på stadens torg och sjungm, dansa och skratta tillsammans samtidigt som ni kastar de starkaste av färger på varandra så att alla förstår att det inte är något mindre än Holi som firas i ert sällskap. Kanske hakar resten av samhället också på i glädjens och kärlekens största fest.

Holi är en hinduisk högtid som även kallas färgernas fest. Den firas främst i Indien och Nepal, men vi på Partykungen tycker att det är dags att göra det till tradition även i Sverige. Varför? För att färgernas fest är årets mest galna högtid och ett måste för alla festprissar! Under Holi gäller endast “ALL IN” – så ladda upp med färg, färg, färg! Du behöver färg till allt: kläder, håret, smink och givetvis färg att kasta på de andra deltagarna.

Holi firas för att välkomna våren. Det sker vanligtvis när det är fullmåne i mars månad. Första dagen tänds eldar för att bränna onda andar och jaga bort vintern, och andra dagen bryter färgpartyt ut. Släkt, vänner grannar och främlingar samlas på gatorna och tar del av ett “färgkrig”. Här är alla medel tillåtna, barn får äntligen ge igen och mula de vuxna med färg, men det är alla mot alla som gäller. Temat är egentligen inte att “kriga” utan att sprida glädje, lycka och gemenskap. Färg blandas med kramar och skratt. Det är svårt att låta bli att skratta när man ser alla helt nersölade med färg! Vanligtvis används även färgblandat vatten i denna lek, men om den firas utomhus i Sverige i mars så är det givetvis ohållbart. På många håll i vårt land hålls därför festen inomhus, eller senare på våren när det är varmare ute.

I vårt sortiment hittar du allt som behövs för en lyckad Holi-fest. Det viktigaste är givetvis holipulver. Vi har ett stort utbud av biologiskt nedbrytbart holipulver i neonfärger. De är skonsamma för både hud och hår, och går självklart bort i duschen. Du hittar även färdigladdade färgkanoner som snabbt sprider holipulvret över hela sällskapet! Om du vill maxa din färgnivå hittar du passande tillbehör för att skapa den bästa Holi-outfiten. Alla plagg i neon passar utmärkt och du kan med fördel matcha både solglasögon, hängslen, handskar och strumpor i neon. Vill du verkligen gå hela vägen tar du även på dig en neonperuk och sminkar dig med ögonskugga och läppstift i neon. Snacka om att dansa i neon sen!

Bakgrunden till firandet av Holi sägs komma från en myt om en självgod kung. Han ville att alla skulle tillbe honom istället för de hinduiska gudarna, men hans son vägrade och fortsatte tillbe Vishnu. Kungen blir givetvis rasande eftersom hans egen son går emot hans vilja, så han utformar en elak plan tillsammans med sin syster Holika. Holika är immun mot eld och utmanar kungens son Prahlada att sitta i en eldbrasa. Tyvärr går inte planen som tänkt, eftersom Prahladas tro är så stark att den räddar honom från elden, medan den elaka fastern brinner upp! Nåväl, hon fick en grymt kul fest uppkallad efter sig i alla fall!

Även om du inte bekänner dig till hinduismen är det helt okej att fira Holi. Vi på Partykungen uppmuntrar alla som älskar fest att anordna sitt eget party! Om dina vänner inte vet vad Holi är kan det vara schysst att säga till i förväg att de bör ta på sig oömma kläder. Lura gärna några att hjälpa till med städningen dagen efter också innan de sett vad det innebär! Utöver färgpulver och dekorationer i neon hittar du alla partyprylar du behöver hos oss. Vill du göra Holi-firandet till en heldag bör du även servera traditionella Holi-rätter. Om du inte är van vid att laga indisk mat så är det smart att testa recepten i förväg så att du får in lite finess innan den stora dagen. Hos oss hittar du färgglada serveringsfat, engångstallrikar och plastmuggar. Det gör både planerandet och städandet lite lättare. Dessutom blir serveringen en del av dekorationen om du väljer de allra färggladaste alternativen. Denna mix av alla färger är något som väcker positiva känslor och glädje. Något vi kalla nordbor kan behöva mitt i den gråaste snöslasken.
Läs mer