Hem
Stor guide: Oktoberfest

Stor guide: Oktoberfest

Ich bin ein Oktoberfester! Dags att damma av hängselbyxorna och påbörja förberedelserna för vad som numera anses vara världens största folkfest! Tyskarna vet minsann hur oktober ska välkomnas, och i slutet av september är det återigen dags att bälga litervis med öl, äta sig fördärvad på tjocka korvar och knapra kringlor stora som handflator. Vi har skapat en fet guide och plockat fram allt du behöver för att festa wie ein richtiger Deutscher. Krulla mustaschen, fläta håret och skrolla nedåt - dags att fira Oktoberfest!

Läckra Lederhosen

Under Oktoberfest bär män traditionellt Lederhosen (det är tyska för läderbralla!) för att hedra det heliga ölet. Vi har en rad olika varianter för dig som inte vill spendera en förmögen på äkta hängselbyxor från Garmisch-Partenkirchen utan istället nöjer dig med fullgod replika. Det är bara att välja och vraka - och glöm inte knästrumporna!

Drömmig Dirndl!

Kvinnornas dräkter kallas Dirndl och betyder ”flicka” på lokal sydtysk dialekt. Även den här utstyrseln är ett måste under öldrickande och kommer i en rad olika utföranden och färger. Matcha med ett par schyssta flätor för komplett look!

Kinderkleidung!

Även om barn i regel inte dricker öl så brukar korv och kringlor uppskattas desto mer. Gör årets Oktoberfest till en rolig familjekväll där ni förvandlar hemmet till ett tyskt festivalområde som kryddats med blåvita vimplar och låten Ein Prosit der Gemütlichkeit ur högtalarna. Nu gäller det bara för familjens yngre förmågor att välja Oktoberfestkläder!

Brygg en öl!

Got nein nein problems but beer ain’t one. Att köpa öl är kul, men att brygga sin egen lager är ännu roligare! Imponera på sällskapet genom att dundra fram och bjuda på din hembryggda pilsner! Välj mellan Dark Beer, IPA, Ljus Lager, Pale Ale eller Oktoberfestvarianten - den känns mest passande, eller hur?

Älskade sejdel!

Öldrickande ska ske under värdiga former, till och med upphällningen ska behandlas med stor försiktighet så skumkronan blir precis lagom tjock - annars får det vara! Det duger givetvis inte att dricka ur vilket glas som helst, så vi ser gärna att du införskaffar en traditionsenlig sejdel med rejält handtag. Även gigantiska ölstövlar funkar, och för större sällskap rekommenderar vi det festliga öltornet med tapp!

Öltältsdukning!

Oktoberfester är stökiga tillställningar; visste du till exempel att år 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare? Även om din fest kanske inte är fullt så stor krävs det ändå god planering för att ro kvällen i hamn. Vi har ett helt berg av snygga oktoberfesttallrikar, oktoberfestservetter och bordsdukar i blåvitt som garanterat både kommer förhöja och förenkla tillställningen för er - och glöm inte kringelservetterna!

Dekorationsgalen!

I festförberedelsernas handbok står det att god dekoration är av yttersta vikt, och med Oktoberfestvimplar som svajar i taket tillsammans med folieballonger och spiraldekorationer kan det omöjligt gå fel. Klicka runt hos oss och låt dig inspireras av mängder med blåvitt Oktoberfestpynt - vi har något för alla!

Skoj, skämt & spex!

Även om Oktoberfesten rent traditionsmässigt måste vara rätt och riktig finns det givetvis massvis med utrymme för tokigheter! Med svindlande höga hattar och förkläden som inte lämnar någonting till fantasin förvandlar ni tillställningen till en renodlad skrattfest! Anordna en fotohörna där ni tillsammans med oktoberfestprops kan föreviga kvällen - allt detta med ölhjälmen på sned!

Glöm inte hatten!

En charmant tyrolerhatt är ju faktiskt det viktigaste.

Trevlig Oktoberfest önskar Partykungen!