”Morsgrisar små skall inte supa, för de stupa - allihupa!”.
Så brukar det låta när det nubbas kring julbordet i vårt avlånga land. Men det finns fler alternativ än nubbe, glögg och äggtoddy för den som smakar starkt. Här nedan har vi samlat våra festligaste drinkar som passar perfekt på festerna i december - och låt oss lyckliga vara!
En tidlös klassiker får vi väl ändå tillstå att kalla den gamle vargtassen. Lingon känns av någon anledning som ett juligt bär och varm vodka är ju alltid trevligt när kölden sätter in.
Ingredienser:
Gör så här:
Ner med lingondryck, vatten och valfri vodka i din största kastrull och skruva upp värmen. Drycken ska inte stormkoka, den ska bli varm bara. Häll upp i lämpligt glas och garnera med några lingon och lite lime. Done!
Kanske förknippar du sangria med Spaniens exotiska frukter och klimat, men den går utmärkt att göra den precis så julig att den passar våra decemberfester här uppe i norr. Det gäller att anpassa ingredienserna bara!
Ingredienser:
Gör så här:
Ta fram din finaste kanna och pressa ner saften från 1 apelsin. Tillsätt vin, glögg (kall givetvis), kanelstänger, apelsinskivor och granatäppelkärnor. Sen låter du allting dra i ca 30 min. Välj glas till serveringen och fukta dess kanter med en klyfta apelsin. Doppa sedan kanterna i en blandning av socker och kanel. Avslutningsvis häller du fruktsoda och is i tillbringaren PRECIS innan servering. Nu har du en jädra KANONKANNA som kommer imponera på både släkt och vänner!
Julmust är ingenting för finsmakaren, eller? Att blanda denna julens dricka med gin har visat sig funka förvånansvärt bra - och enkelt är det också!
Ingredienser:
Gör så här:
Häll upp gin i ditt finaste glas och pressa i citronsaft från en normalstor klyfta. Tillsätt julmust och några bitar is för extra festlighet! Lätt va?
Det är så toktrevligt med kanel att vi givetvis måste tipsa om Hot Cinnamon, drinken som involverar RIKTIGA kanelstänger och äppelvin. En fantastiskt trevlig drink som värmer själen inifrån.
Ingredienser:
Gör så här:
Ner med äppelcidern tillsammans med Varm & Kall i en kastrull som får puttra på låg värme. Tillsätt kanelstängerna och låt det gona ihop sig ordentligt innan du häller upp i en kopp och garnerar med skalet från ett rött äpple. Varmt, gott och framför allt juligt!
Den är varm, gräddig och innehåller den juligaste av drycker: Glögg. Perfekt på förfesten innan uppesittarkvällen drar igång. Ladda duttpennan och bjud gästerna på en trevlig överraskning innan 1:ans bingo!
Ingredienser:
Gör så här:
Vispa grädden men inte för mycket, lite lagom rinnig vill vi ha den. Samtidigt som du vispar värmer du glöggen i lämplig kastrull. Häll upp glögg och rom i några rekorderliga shotsglas och toppa med grädde. För att göra det lite extra fint toppar du med kanel. Skål!