Piñata

En piñata är ett föremål fyllt med godsaker eller presenter som man får slå sönder. Det framkallar ett härligt regn av vad det nu är som finns inuti piñatan. Att smacka loss på en piñata är ofta partyts absoluta höjdpunkt! Är det på ett barnkalas så kommer du att se de små ta ut svängarna under vilt jubel innan de belönas för sina lekfulla slag när piñatan spricker upp. Här på Partykungen hittar du allt från piñator i form av supergulliga djur till fräcka varianter för oss med låg humor!

Demoleringen av en piñata har länge varit ett självskrivet inslag på fester i Latinamerika. Även i Sverige har vi en tradition av hemliga presenter och dolt godis. Att leta efter påskägg är till exempel en klassiker men med en piñata tar du det till nästa nivå. Att slå på en piñata är ganska nytt i Sverige men du behöver bara kasta ett snabbt öga på vårt stora sortiment för att förstå hur populärt detta blivit. Det är något med att slå sönder saker som kan vara väldigt förlösande. Men det är inte så vanligt att det uppmuntras eller ens är tillåtet. Kanske är det därför det är otroligt uppskattat med en piñata laddad med godis som bara väntar på att bli totalt sönderslagen?

En piñata är utformad för att du ska kunna fylla den med godsaker eller små föremål av lämplig storlek och sedan försluta den så att allt håller sig på plats tills det är dags för festens final. Det är viktigt att det du stoppar i en piñata håller under den omilda behandling som väntar. Drycker är till exempel ingen vidare bra idé om du inte är ute efter ett stort antiklimax... Om du inte vill att en piñata ska vara helt späckad med småsaker kan du komplettera ett par lite större föremål med till exempel fjädrar eller konfetti.

Ska du arrangera en fest med ett särskilt tema, till exempel ett klassiskt skräckparty på halloween? Då har du alla möjligheter att fylla en piñata med sådant som bidrar till helhetsupplevelsen. Släpp loss kreativiteten! Riktigt roliga överraskningseffekter kan uppnås av den som är fiffig. En piñata är en stämningshöjare på alla fester. Även lite finare tillställningar kan behöva ett lättsamt inslag.

Det är knappast en bra idé att plocka fram basebollträn eller andra hårda föremål. Risken att någon skadar sig i ivern att komma åt godiset är allt för stor. Vi har därför tagit hem särskilda slagpinnar i festligt utförande som är precis lagom hårda för ändamålet.

Demoleringen av piñatan kan göras ännu roligare om deltagarna får slå med förbundna ögon. Det går även att dela in deltagarna i två lag som tävlar om att bli först med att samla in allt innehåll efter att ha slagit sönder varsin piñata. Kanske som en del i en stafett med flera stationer. Om festen är tillägnad en person, till exempel ett födelsedagsbarn, är det valfritt om det bara är vederbörande som ska gå loss på en piñata eller om fler kan delta i massakern av skattkistan, eller vad du nu valt för piñata. Det är säkrast om en person i taget slår på piñatan, i alla fall om det är barn inblandat. På så sätt drar ni även ut lite på nöjet och det är spännande att se vems smäll med slagpinnen det blir som får innehållet i en piñata att välla ut över golvet.

Har du en piñata kan du alltid arrangera en spontan fest utan att behöva fixa en massa. Beställ gärna något att fylla den med på samma gång hos oss på Partykungen.
Läs mer