Hem
Maskerad Maskeradteman Burlesque Maskerad

Burlesque

När ett oskyldigt leende plötsligt övergår i oanständig flört är burlesque som bäst! Burlesque kan sägas vara humor av det grövre eller till och med groteska slaget i ett exklusivt och lättfärdigt fodral! Det här är något som vi på Partykungen är väldigt förtjusta i och vi vill gärna hjälpa dig att hitta rätt utstyrsel för en burlesque maskerad eller en annan fest på detta klassiska tema.

Burlesque är showstil med rötter i varité – en varierad underhållningsform som föddes i Frankrike på 1800-talet och som spridde sig över världen. Burlesque är dock inte riktigt lika oskyldigt som varité utan ett lite mer vuxet tema är ofta väldigt framträdande här…

Burlesque har en känsla av vintage över sig. Tänk 50-talets pinuppor, karnevaler och cabareter, mellankrigstidens svartklubbar och folkliga fester på det glada 20-talet med tama björnar som spelar positiv och där kjolarna var lika korta som frisyrerna. Någonstans i den galna blandningen hittar du burlesquens essens.

Det finns även en modern tradition inom burlesque där stilarna blandas hej vilt så länge det finns med en känsla av lek och flört i grunden. Som du märker är det ett väldigt fritt tema och det gör det lättare att hitta en burlesque dräkt hos oss på Partykungen. Du bestämmer helt enkelt själv om det ska vara sexigt, groteskt, retro eller modernt. Kanske rent av futuristiskt?

Inom burlesque ryms mycket annat än showdans i nätstrumpor, höga klackar och korsett, även om många förknippar traditionen med sådana attribut. Att våga skämta om allt är typiskt för burlesque. Om du ska på en fest med detta tema kan du mycket väl dyka upp som karikatyr på en kung eller prinsessa, som en galen clown eller i en dräkt inspirerad av forna tiders “freakshows” med skäggiga damer och starka män med löjligt stora mustascher. Som kille kan man också klä sig i kostym eller smoking men gärna med en udda detalj som en käpp, hög hatt, en fluga, clownnäsa eller en monokel. Crossdressing är också en kul grej när det är en burlesque dräkt som gäller. Prova att ta på dig nätstrumpor som kille eller sätt på dig en snygg tangorabatt som tjej.

När det gäller modern burlesque tänker många på en viss typ av striptease. Att visa lite hud och att vara utmanande går definitivt hand i hand med burlesque men tänk på att det bör vara erotiskt och charmigt snarare än porrigt och plumpt. Hur långt det är rimligt att gå beror också på om det är en familjefest du ska på eller om en klubb med åldersgräns kör på temat burlesque. En burlesque maskerad KAN men måste inte vara barnförbjuden.

Om du själv tänkt bjuda in till en burlesque maskerad rekommenderar vi att du tar tips och inspiration från populärkulturen! Har du sett musikalen Burlesque med Cher, Kristen Bell och Christina Aguilera? Det är het och färgsprakande hitkavalkad som ger massor av inspiration inför en burlesque fest. Se den! Den mest kända burlesque-artisten de senaste åren är utan tvekan Dita Von Teese. Henne kan du bildgoogla om du vill ha inspiration. Josephine Baker och Marlene Dietrich är två äldre ikoner som förknippas med den här stilen.

Jazzinspirerad musik som är dansant passar att ha i högtalarna och det är en kul idé att ha en plats för spontana uppträdanden i ett rum där festen går av stapeln.

Hos oss på Partykungen kan du köpa billiga burlesque-saker online som kan användas flera gånger och som garanterat kommer till användning.
Läs mer