vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check Enkel och trygg betalning klarna logo
vit check Störst i Norden på partyprylar vit krona
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
Hem
SFX/Makeup-artistens bästa knep till Halloween!

SFX/Makeup-artistens bästa knep till Halloween!

När halloween närmar sig är det många som överger sin ordinarie festsminkning för att istället satsa på vidöppna sår, otäcka clownsminkningar och allt annat som hör högtiden till. Men hur bär man sig egentligen åt för att skapa en riktigt ruskig kreation med sminkpenseln? Vi har pratat med Minna Salander som i sin roll som makeup artist och makeup advisor kan både det ena och andra om otäckt smink!

Vad ska man tänka på som nybörjare inom SFX?

- Kolla på mycket film och notera hur sår, smink och ansiktsmålningar ser ut. Att kika på olika tutorials på Youtube är också väldigt hjälpsamt för att se hur andra gör. Sen är det jätteviktigt att öva mycket. Prova att sminka dina kompisar också för det är en helt annan sak att göra på någon annan än sig själv. När det kommer till verktyg så är det ingen idé att använda dina dyraste och finaste borstar, dom kommer bli förstörda. Köp istället ett kit med borstar av lite sämre kvalitet som du bara använder till SFX.

Vad ska man tänka på som nybörjare inom SFX?

Hur får man sin sminkning att hålla hela kvällen?

- Om du till exempel vill göra ett sår som du ska ha många timmar så använd latex och papper/bomull eller silikon. Vax kan se verkligare ut men det är mer lämpligt för bild då det lätt kan släppa om man sätter det på ett ställe som rör sig mycket. Ska du göra en ansiktsmålning och vill att den ska hålla länge så är det fetsmink och puder som gäller. Vattenfärg kommer rinna av så fort du svettas eller spiller på dig själv. Om du istället väljer fetsmink och pudrar satan med en puderpuff så håller sminkningen längre. Dock är fetsmink jättesvårt att få bort utan olja. Så glöm inte oljan!

Hur får man enklast till ett trovärdigt sår?

- Latex och vanligt toalettpapper är det enklaste sättet att göra sår på. Applicera ett tunt lager flytande latex med en svamp och dela sedan pappret så att det bara är tunna lager, ta då ett av de tunna lagren och lägg på latexen. Låt allting torka lite och bygg sedan upp med ca 2-4 lager. När det torkat helt så kan du klippa önskad storlek på såret, använd sedan foundation/concealer och puder för att få det att se ut som hud. Skugga sedan i och runt om såret med vanlig ögonskugga (brunt, svart och rött), applicera sedan fejkblod i och lite runt såret!

Hur får man enklast till ett trovärdigt sår?

Vart hittar man inspiration till sin look?

- Jag får mycket inspiration från filmer! Om jag har en tanke om vad jag vill göra så brukar jag söka på lite ”nyckelord” på till exempel TikTok, Instagram, Youtube eller Pinterest.

Vart hittar man inspiration till sin look?

Vilka looks är trendigast Halloween 2022?

- Jag tror vi kommer att se mycket Stranger Things-utklädnader. Men jag tror också att Batman och Catwoman kommer vara populära utklädnader efter The Batman som hade premiär tidigare i år. Till sist: Älvor, det känns som jag sett mycket sånt på sistone.

Följ Minna för mer inspiration på TikTok och Instagram!