vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check Enkel och trygg betalning klarna logo
vit check Störst i Norden på partyprylar vit krona
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
Hem
Varför firar man Oktoberfest?

Varför firar man Oktoberfest?

Nog har du väl hört talas om Oktoberfest? Tysklands största folkfest med fokus på öl, korv och ompa-musik från diverse mässingsinstrument. Men varför firar vi? Och hur gör man för att importera festen till hemmaplan? Många är ni som undrar, därför har vi valt att reda ut begreppen en gång för alla - det här är varför vi firar Oktoberfest!

Bakgrund

Världens största ölfest, men så har det inte alltid varit. Om vi backar bandet 200 år ser vi att Oktoberfest började som ett firande av äktenskapet mellan den bayerska kronprinsen Ludwig och prinsessan Therese. Detta var år 1810 och kungafamiljen bjöd in Münchens medborgare till fest och hålligång! Detta blev starten på en årlig tradition och 1819 debuterade möjligheten att köpa öl inne på festivalområdet.

När firas Oktoberfest?

Trots att namnet hintar om att festligheterna äger rum i oktober så börjar faktiskt denna blöta baluns redan i september och avslutas efter 16 dagar första söndagen i oktober. Män klär sig i lederhosen (det är tyska för läderbralla!) och kvinnornas dräkter kallas dirndl och betyder ”flicka” på lokal sydtysk dialekt. Respektera klädkoden och glöm för allt i världen inte knästrumporna!

Förtäring

När det kommer till mat och dryck finns det en mängd olika delikatesser att förtära. Schnitzel, salta kringlor, surkål och tjocka korvar är riktiga klassiker som bara måste förekomma på ett traditionsriktigt oktoberfestbord. Befinner du dig i München kommer du med all sannolikhet förtära Märzen, ett smakrikt öl som börjar produceras redan i mars för att hinna bli klart lagom till festligheterna!

Fixa din egen Oktoberfest!

Om du varken har tid eller lust att åka till Tyskland för att fira Oktoberfest går det givetvis bra att anordna galej på hemmaplan! Med partytält och långbänk är det bara Oktoberfestpynt som saknas. Satsa på klassiska rutor i vitt och blått när det kommer till girlanger, tallrikar och övrig dekor för att fira rätt och riktigt. Sedan är det bara att tända grillen och bjuda hela gänget på bratwurst!