vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check Enkel och trygg betalning klarna logo
vit check Störst i Norden på partyprylar vit krona
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
vit check SNABBA leveranser instabox logo budbee logo postnord logo
Hem
Varför firar man Halloween? Vi har svaret!

Varför firar man Halloween? Vi har svaret!

En gång per år fylls gatorna av benrangel, häxor och andra vålnader som tigger godis och hotar med illasinnade bus. Men hur kommer det sig att det blivit så? Vem är ansvarig för halloweens intågade i våra liv, och när firar man egentligen? Nu reder vi ut begreppen en gång för alla!

Därför firar vi

Från början härstammar Halloween från den keltiska helgen Samhain. Det var då de dödas själar återvände till oss här på jorden, vilket firades med utklädnad, mat och dryck. Många valde också att pryda sina pumpor med ljus för att hålla ondskefulla krafter borta. Halloween som vi känner till den idag kom till Norden från USA i början av 1900-talet.

På svenska kallas Halloween för Alla helgons afton - All Hallow´s Eve. En högtid som markerar slutet på sommaren och starten på vinterhalvåret. Alla helgons afton ska dock inte förväxlas med den kristna högtiden Alla helgons dag och Allhelgonadagen. Då skänker vi alla som lämnat oss en extra tanke genom att smycka gravplatser med ljus.

När är Halloween 2023?

Enkelt svar: Alltid den 31 oktober (som i år infaller på en tisdag). Men i Norden är datumet inte skrivet i sten. Vissa föredrar att fira Halloween dagen före Alla helgons dag - lördagen den 4 november, medan andra ser hela oktober som ett enda långt spökfirande. Men ta sikte på 31 oktober och hitta ett lämpligt datum då just du vill fira!

Hur ska man fira?

Eftersom halloween i stor utsträckning är barnens högtid gäller det att hålla koll på när det är dags att klä ut sig och vandra ut i jakt på bus eller godis. Enligt gammal amerikansk tradition ska detta ske på självaste halloween, den 31 oktober, medan andra (som tycker att godis inte ska förtäras mitt i veckan) väljer helgen före eller helgen efter halloween. För vuxna firare brukar det vanligtvis anordnas halloweenfester med maskerad, drinkar och läbbig mat i fokus, något som även det anordnas helgen före eller helgen efter den 31 oktober.

Glasklart, eller hur? Medan du väntar på att halloween ska anlända kan du passa på att ladda med mängder av godis, läskiga masker och andra ting som kommer göra årets halloween till tidernas bästa!

Happy Halloween önskar Partykungen!